Historie Costa Coffee

  • 1971

    Bruno a Sergio Costa vytvořili směs kávových zrn Mocha Italia a začali ji prodávat ve Velké Británii.

  • 1978

    Bratři Costové otevírají první kavárnu v Londýně v ulici Vauxhall Bridge.

  • 1988

    Produkce kávy se přesouvá do nové pražírny na Old Paradise Street ve čtvrti Lambeth.

  • 1999

    Otevírá se první mezinárodní kavárna Costa Coffee, a to v Dubaji.

  • 2006

    Costa otevírá 100. mezinárodní kavárnu v Dubaji a 500. ve Velké Británii.

  • 2008

    Costa otevírá 1000. kavárnu v Moskvě.

  • 2009

    Průzkum ukázal, že 7 z 10 milovníků kávy upřednostňuje Costa.

  • 2011

    Ve Velké Británii se otevírá 1000. kavárna. Costa Coffee slaví 40. narozeniny.

Costa Foundation

Vrátit něco zpět

Ze stejného důvodu, starat se o pěstitele kávy, byla v roce 2006 založena Costa Foundation, registrovaná charita, která zlepšuje sociální a ekonomické životní podmínky v komunitách pěstitelů kávy v zemích jako je Kolumbie, Kostarika, Etiopie, Guatemala, Uganda a Vietnam. Hlavním úkolem je zajišťovat vzdělání pro děti pěstitelů kávy. Dosud jsme postavili 11 škol, a tím změnili život opravdu velkému množství dětí.

The Rainforest Alliance

Costa Coffee patří k firmám, kterým není lhostejné, v jakých podmínkách žijí lidé, pěstující pro ně kávu. Společnost Costa Coffee se proto zavázala, že 100% kávy, kterou používáme, musí pocházet z certifikované produkce Rainforest Aliance, mezinárodní neziskové organizace, která od roku 1987 přispívá ke zlepšení podmínek pěstitelů kávy v zemích třetího světa. Zákazníci Costa Coffee si tedy mohou vychutnat šálek výborné kávy s vědomím, že pochází z dobře spravovaných farem, kde se dbá o to, aby pěstování kávy neohrožovalo životní prostředí. Rainforesst Alliance učí farmáře půdu zhodnocovat hnojením a dalšími způsoby, aby nebylo nutné kácet další úseky deštných pralesů k získání půdy pro kávové plantáže. Každým šálkem tak zákazníci přispívají ke zlepšení životního prostředí.

costa love fundation

Příprava kávy

Příprava skutečnými baristy

Pro přípravu skvělého nápoje je třeba mnohem více než jen skvělá káva. Dovednosti, smysl pro detail a odbornost jsou pro práci baristy naprosto nezbytné, proto jsou naši baristé školeni v akademiích všude po světě. 14 dní dřiny přechází do studia umění přípravy dokonalého šálku kávy. V průměru naši baristé připraví 1000 šálků kávy, než jsou připraveni servírovat našim zákazníkům dokonalý výsledek. Každý barista je hrdý na svůj perfekcionismus. Jedno zrnko na límečku znamená, že vás obsluhuje školený barista, dvě jsou vyhrazena pro baristy Maestro, což je prozatím naše nejvyšší ocenění.

Nejlepší z nejlepších

Jednou ročně může našich 17 000 baristů změřit své síly nejprve v národních kolech a poté v mezinárodním kole soutěže Barista roku. Soutěžící jsou hodnoceni v mnoha kritériích zahrnujících technické dovednosti a osobní prezentaci. Velmi kriticky je také posuzována vášeň, kterou vkládají do svého řemesla. Základní přísada každého šálku Costa Coffee. Případný vítěz je šampión šampiónů. Proč investujeme čas a finance do této soutěže? Chceme tím oslavit umění přípravy kávy, odlišit a ocenit neúnavnou práci našich zaměstnanců. Také tím udržujeme při životě naše standardy. A v neposlední řadě, protože věříme, že káva je více než jen nápoj. Pro nás je káva životním stylem.

Posedlost dokonalostí

Pro laické oko je každé kávové zrno stejné, ale v Costa Coffee to vidíme jinak. Naši lidé věnují celý svůj profesní život získávání, kontrole a míchání našich zrn. V naší pražírně, například, Genaro (náš coffee Maestro) a jeho tým tráví každý den nad baňkami a grafy. Zkoumají přesné profily kyselosti, plnosti, sladkosti, hořkosti a aroma naší směsi Mocha Italia. Pokud některá káva nesplní požadovanou jakost, nedostane se nikdy do naší kavárny.

Pražíme pomalu a dlouho

Abychom měli jistotu, že jsme dosáhli potřebného standardu, pražíme naše kávová zrna vždy jen pomalu. Pomalé pražení provozujeme od samého počátku v roce 1971. Proč? Protože to je jediná cesta jak z našich zrn vyextrahovat pravou chuť a aroma, kterou v nich příroda ukryla. Každá várka kávových zrn je pražena pomalu, při nízké teplotě, v bubnových pražírnách Petroncini a Probat, které jsou tou nejlepší dostupnou variantou na trhu. Zastavujeme pražení právě ve chvíli, kdy se na povrchu zrn objeví přírodní oleje, takže v nich zůstane vše podstatné až do té doby, než jsou čerstvě umlety v naší kavárně.

příprava kávy

Kapka historie v každém šálku

Jednoho šedivého dne v Londýně roku 1971 se stala úžasná věc: bratři Sergio a Bruno Costové připravili úplně první šálek kávy Costa. Svou jedinečnou směs začali prodávat hrstce místních restaurací, poté se specializovali na kvalitnější kavárny a nakonec, o pár let později, si otevřeli svou první vlastní kavárnu.

Dnes, pouze co by kamenem dohodil od místa, kde před více než 40ti lety bratři Bruno a Sergio začali svou cestu, pokračuje pražírna Costa Coffee ve výrobě stejně unikátní kávové směsi, na které oni tak dlouhou dobu pracovali a zdokonalovali ji.

Až do nedávné doby byla naší jedinou pražírnou. Je těžké tomu uvěřit, ale prakticky na každý šálek Costa kávy, který kdy byl vypit, byla kávová zrna upražena právě zde.

Novinky emailem?

Získejte noviny a informace ohledně dění v našich kavárnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás