Černou kávu mají v oblibě přímí lidé, kteří si jdou za svým, bohatou pěnu na Cappuccinu si údajně dopřávají ti, kteří chtějí mít vše pod kontrolou. Přesné výsledky výzkumu nemáme k dispozici, v případě Cappuccina nám ale nezbývá než souhlasit. Hosté, kteří si objednávají Kokosové Cappuccino, vědí, že právě u nás je pěna nejnadýchanější a nejbohatší. Cappuccino s chutí svěžího a zároveň tajemného kokosu je ale tak lahodné, že přesvědčí i ostatní „kávové typy“.
Z našich domovů už pomalu vyvanula vůně cukroví, jehličí a františků, a tak je čas na malou povánoční rekapitulaci. Zavzpomínejte si, jak jste prožili sváteční dny v závěru minulého roku, s kým jste se sešli na kávu, koho jste navštívili, co vás nejvíc potěšilo. Určitě vám při tom pomůže vůně Mandlového caffè latte, stopa atmosféry loňských Vánoc a zároveň předzvěst rozkvetlých jarních mandloní, prvních poslů jara. 
Pořád je co slavit. Třetího února je to kupříkladu americký národní den mrkvového dortu. A jak jinak ho oslavit než „mrkváčem“ v Costa Coffee? 
 
Mrkev se při přípravě sladkostí používala již od středověku, protože byla levnější než sladidla. Recepty na klasické mrkvové dorty se pak objevují v kuchařských knihách od počátku 19. století. Popularita mrkve a spolu s ní i obliba mrkvového dortu výrazně stoupla během druhé světové války ve Velké Británii. Britští vědci totiž vyvinuli radar, díky kterému byli piloti Královského letectva obzvláště úspěšní v sestřelování nepřátelských letadel za nepříznivých světelných podmínek. Protože bylo třeba uchovat existenci radaru v tajnosti, začala šířit britská vláda informaci, že za ostrozrakem Britů stojí právě mrkev. A kdo by nechtěl mít dokonalý zrak? Mrkvový dort pronikl začátkem šedesátých let do kaváren a restaurací ve Spojených státech a dodnes zde patří mezi nejoblíbenější zákusky. 
Nadýchané koketní Cukrové kroketky z odpalovaného těsta posypané perličkovým cukrem, které se vmžiku rozplynou na jazyku. Francouzi je snídají v rušných kavárnách, zapíjejí je černou kávou, listují přitom novinami a vedou nekonečné debaty. Beze spěchu, klidně celou hodinu. Zkuste se občas nasnídat po francouzsku. Objednejte si u nás zvýhodněnou snídaňovou nabídku, která platí až do 11.00 hodin a vztahuje se na pět kousků kroketek a jakoukoliv kávu podle vašeho výběru. Pokud to k nám nestihnete snídani, nevadí, Cukrové kroketky si můžete koupit i samostatně v libovolném množství.  
Těšíte se už od začátku roku na jaro? Káva připravená ze zimní limitované edice kávové směsi Winter blend vám zvedne náladu, i když je venku sychravé počasí. Její tajemství spočívá ve vyváženém poměru zrn arabiky, který jí dodává chuť, aroma, aciditu i sladkost.
 
Tisíc odstínů kávy 
Kolik chutí může mít káva? Možná vás překvapí, že je jich 800 až 1000. Ne všechny byste ale uvítali. Mezi lahodné chutě patří například roasted coffee (pražená káva), chocolate-like (chuť podobná čokoládě) nebo flowery (květinová). Naopak nekvalitní káva může chutnat po slámě nebo kouři, vinném korku nebo arašídech. Klíčem ke kvalitě kávy Costa Coffee je poctivý přístup ke každému kávovému zrnku, a to od začátku až do konce. Pečlivě vybraná zrnka arabiky z nejlepších plantáží světa procházejí pomalým procesem pražení, který se ve své podstatě stále drží tradičního postupu zakladatelů řetězce Costa Coffee bratří Costových. Jedině pomalé pražení po „italsku“ uvolní ze zrn přirozenou chuť a aroma. 
 
Jazyk jako pracovní nástroj 
Zárukou kvality kávy Costa Coffee je kávový mistr Gennaro Pelliccia, k jehož práci patří kromě jiného ochutnávání kávy. Gennarův jazyk rozezná tisíce drobných chuťových nuancí, a je proto pojištěný na neuvěřitelných 10 miliónů liber (v přepočtu zhruba 300 miliónů korun) u britské pojišťovny Lloyd. Gennaro se musí před ochutnáváním vyvarovat ostrých nebo příliš pikantních jídel, neměl by používat parfém ani vodu po holení, aby vůně nezastřela aroma kávy. Aby udržel chuťové buňky v kondici, musí pít velké množství čisté vody. 
 
Zimní arabika chutná po tmavém ovoci 
Mezi úkoly týmu licencovaného ochutnávače kávy Costa Coffee patří také vývoj nových produktů, jako je zimní edice Winter blend. Směs arabik pocházející z plantážíAmeriky, Asie a Afriky nabízí komplexní chuť s lehkou stopou kyselosti tmavých plodů a čistou hořkostí tmavého kakaa. Ze směsi Winter blend vám připravíme libovolnou kávu, případně si ji můžete objednat jako extra shot do vašeho oblíbeného kávového nápoje. Pokud si dáte například Caffè latte nebo Flat white, zaujme vás kombinace jemně pikantních tónů a chuti bobulovin v kombinaci s mlékem.

Novinky emailom?

Získejte novinky a informace o dění v našich kavárnnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás