Vánoce a čokoláda patří k sobě. Od poloviny 19. století, kdy vyrobili Angličané první tabulku čokolády, zdomácněla u nás tato surovina natolik, že ji dnes považujeme za zcela běžnou. Ovšem ještě před dvěma sty let nahrazovalo v našich krajích vánoční cukrovinky, jak je známe dnes, především sušené ovoce. K jedné z nejrozšířenějších staročeských vánočních pochoutek patřila muzika, kaše ze sušeného ovoce s ořechy a strouhaným perníkem.

Zavřete oči a bez dlouhého rozmýšlení řekněte, co vám evokuje slovo Vánoce: stromeček, kapra, dárky, ano, i povinné příbuzenské návštěvy, vůni cukroví... a také chuť perníku, jehož výrobě se perníkáři v Českých zemích věnovali již od 14. století.

Kakaové boby se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky, ale staří Aztékové a Mayové je používali již několik tisíc let před tím. Podle staré mexické legendy daroval kakaové boby lidem aztécký bůh Quetzalcoatl, a nápoj z nich vyrobený se proto označoval za božský. Aztécký král Montezuma údajně tolik věřil v afrodiziakální účinky čokolády, že každý den vypil padesát velkých šálků. Když přivezl Kryštof Kolumbus kakaové boby do Evropy, příliš se zde čokoládový nápoj neujal. Připravoval se totiž po aztécku s pepřem.

Zdvojnásobte perníkové potěšení a objednejte si k perníkovému latte perníkový muffin, nadýchaný bochánek s perníkovou náplní, na jehož karamelové polevě spočívá mladší bratříček perníkového panáčka.

Není nic lepšího, než když se můžete v předvánočním shonu a nekonečném maratonu při lovu dárků na chvíli zastavit, vydechnout a načerpat nové síly. Ideální pro takové zastaveníčko jsou kavárny Costa Coffee. Dejte si schůzku s přáteli, usaďte se do pohodlných a příjemných křesel a vychutnejte si některou z káv či dezertů.

Ačkoli je Británie často považována za zemi milovníků čaje, kavárny tu měly dlouhou historii. V 17. století jich bylo na ostrovech okolo tří tisíc a byly dokonce populárnější než krčmy. Na konci 18. století ale začala jejich obliba vadnout. A i Costa Coffee dokázala podnítit vášeň Britů pro dobrou kávu.

Lískové oříšky vypadají jako něco zcela obyčejného, co si může přát i skromná Popelka. Ale není tomu tak. Přemysl Oráč zrovna oral pole, když pro něj přišli Libušini poslové. Přemysl zarazil do země prut, kterým poháněl volský potah, a z prutu vypučela líska, která byla u zdejších lidí ve velké vážnosti. Karel IV. dokonce osvobodil hned tři usedlosti poblíž tohoto místa od roboty, jen aby mohli jejich obyvatelé o tuto lísku řádně pečovat a její oříšky odevzdávali na Pražský hrad. Lískové keře hrály důležitou roli nejen v české minulosti. Lískové větévky sloužily k výrobě čarodějnických hůlek a lískový keř se stal symbolem zakopaných pokladů, lásky a plodnosti.

Soutěž:Získejte kávu Corto zdarma a vyhrajte víkend v Londýně!

Stačí navštívit náš Facebook a zapojit se do soutěže CORTO. Chci soutěžit

Corto Classic

Dvě dávky kávy extrahované pouhých 5 vteřin poskytují silnou chuť kávy Mocha Italia, ale díky menšímu obsahu kofeinu a přidanému mléku si šálek Corta můžete dopřát i ve večerních hodinách. Extrahováním v nejkratším možném času se dosáhne té nejlahodnější, nejsladší chuti kávy. Každé Classic Corto zdobí malé umělecké dílo, ornament, který vytvoří naši zkušení baristé technikou latte art spočívající v přelití Corto jemnou mikro pěnou.

Milujete Caffè Latte, ale z horké kávy se vám v létě rosí čelo? Dejte si jeho ledovou variantu Iced Latté. Barista kávu po rychlé extrakci 14 gramů kávy (pro velikosti primo a medio) po dobu dvaceti vteřin bleskově vychladí, takže v ní zůstane uchována všechna síla i intenzivní chuť espressa, a doplní ji čerstvým mlékem. Doba extrakce, jejíž délka určuje množství kofeinu v nápoji, je kromě jiných faktorů, jako je druh kávového zrna a hrubost mletí, rozhodující pro kvalitu a sílu kávy. Výsledek důkladné přípravy espressa doplněný mlékem, vanilkovým sirupem a poctivou porcí ledu osvěží a povzbudí zároveň.

Novinky emailom?

Získejte novinky a informace o dění v našich kavárnnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás