Cold brew je v poslední době velmi populární, není to ale žádná novinka. Údajně již na přelomu 16. a 17. století používali Holanďané takto připravenou kávu na cestách jako „konzervu“, kterou si ohřívali a popíjeli.
Připravili jsme se na opravdu velkou žízeň. Grepová limonáda obsahuje ovocnou šťávu vyrobenou přímým lisováním z vysoce kvalitních grepových plodů, grepový sirup a citronovo-limetkovou limonádovou bázi. Spolu s vodou, ledem a plátkem grepu přináší limonáda svěží lehce natrpklou chuť, jako stvořenou pro dny vrcholného jara.
Když se rtuť teploměru konečně začne blížit ke dvaceti stupňům a kabáty konečně odpočívají na dně skříně, přichází čas na ledové kávy. V Costa Coffee je připravujeme šejkrováním, které je ke cremě espressa mnohem šetrnější než mixování. Protřepáním dosáhne barista během pěti vteřin podobně krémové konzistence jako u teplé verze nápojů.
Není v něm lepek, ale těsto je krásně vláčné a nadýchané. Neobsahuje klasické mléko, přesto krém chutná po nejjemnější smetaně. Ano, náš Jahodový dezert bez lepku a laktózy je důkazem toho, že bezlepkové a bezlaktózové produkty mohou chutnat skvěle! Dvě vrstvy z piškotového těsta, jehož základem je rýžová mouka, jsou proložené krémem ze smetany, krémového sýra a jogurtu. Ze všech mléčných produktů výrobce odstraňuje laktózu, takže si dortík mohou dopřát i ti, kteří ji nesnesou. Zákusek korunuje bohatá vrstva jahod zalitých v želé.
Když zrovna nebudete mít čas nebo chuť zaběhnout ráno do fitka, zažeňte výčitky svědomí zdravou snídaní s pouhými 4 % cukru a 12 % tuku. Fitness závin je krásně křupavý na povrchu a jemný uvnitř, nedrobí a skvěle padne do ruky, takže si jej můžete vzít bez obav i s sebou. Náplň z lahodné malinové marmelády tvoří celou polovinu závinu.
Vitamínů není na jaře nikdy dost. Ale kdo z nás si dopřeje denně alespoň tři porce čerstvé zeleniny a ovoce? Protože víme, že zdravá novoroční předsevzetí s blížícím se jarem skomírají, vzali jsme alespoň část práce na sebe. Dlouho jsme kombinovali, vybírali nejlepší suroviny, mixovali a přemýšleli, až se zrodily dva neodolatelné jarní drinky, které vám vlijí do žil zdravou energii.
Není to jen malé Caffè Latte, jak by se mohlo zdát. Flat White znamená více kávy, méně mléka, to vše dohromady silnou a bohatou, ale přitom jemnou chuť. Tento nápoj, který se rozšířil do ostatního světa z Austrálie a Nového Zélandu, se připravuje do cappuccinového šálku ze tří shotů kvalitního espressa, tedy 21 g čerstvě namleté kávové směsi Mocha Italia, extrahované patnáct sekund a dolité teplým mlékem s jemnou pěnou, která vytvoří na povrchu sametově hladkou vrstvu bez bublinek.
S kávou Mocha už se nemusíte rozhodovat, zda si dát kávu nebo čokoládu. Perfektní spojení kávy, čokolády a mléka uspokojí chuť na povzbudivé espresso, sladkou čokoládu i jemné mléko. Milovníci bohatých chutí si mohou nyní objednat kávu Mocha v primo velikosti obohacenou o kokosový nebo karamelový sirup.
Napadlo vás někdy, proč mají americké koblížky uprostřed díru? Není to úsporné opatření. Zpočátku se připravovalo toto pečivo jako koule, která se smažila na oleji. Tvarem připomínalo ořech, který také zaznívá v původním názvu „doughnut“, tedy „ořech z těsta“. Díra, která přišla jako zlepšovák v polovině 19. století, vychytala mouchy prvních koblih, nepropečený střed. Jméno už ale koblížkům zůstalo.
Hruška je zdánlivě obyčejné ovoce. Ve správné kombinaci s dalšími ingrediencemi se však stává gurmánským zážitkem. Do našich zeměpisných šířek se pěstování hrušní dostalo mezi prvním až pátým stoletím našeho letopočtu, patrně spolu s příchodem Slovanů nebo díky římským legiím. Ve středověku dosáhla jejich obliba svého vrcholu ve Francii, kde bylo v dobách panování Ludvíků XIII. a XIV. známo na devět set odrůd hrušek.
Věděli jste, že vaše oblíbená káva může prozradit mnohé o vaší osobnosti? S tímto poznatkem přišli psychologové z University of California v Los Angeles, kteří tvrdí, že osoby vykazující podobné rysy, mají rády stejné typy kávy.
Maliny a ostružiny. Už jste si někdy udělali průzkum, které plody jsou mezi vašimi přáteli oblíbenější? Lehce natrpklé temné ostružiny nebo sladké tóny rubínově červených malin? S ovocným coolerem z ostružin a malin můžete mít obojí. Zchlaďte se v přívalu ovocných chutí. Na dno se propijete dřív, než se stačí ledová tříšť rozpustit v paprscích letního slunce.
Něco mezi zmrzlinovým dezertem a ledovým nápojem. Mnoho příchutí, mnoho způsobů, jak se do něj ponořit. Jahodovu sezónu oslavujeme speciálním Strawberry Cheesecake Frostinem, které přináší chuť jahodového cheesecaku, vanilky a bílé čokolády. Coffee Frostino nabízí lahodnou chuť kávy s mlékem. Ledový kávový nápoj, připravený z vychlazeného espressa, čerstvého mléka a rozmixovaného ledu, si můžete vychutnat s příchutí vanilky, karamelu nebo Mocha.
Také se vám stává, že dostanete během dne chuť na něco sladkého na zub? Naše nové cheesecakové dezerty jsou pro mlsání jako stvořené. Každý Cheesecake je s maximální péčí ručně vyrobený, a to u nás v České republice.
Už jste někdy viděli, jak obratně zacházejí naši baristé se šejkrem? Že ne? Pak si dejte některý z našich ledových kávových nápojů. Šejkrování trvá kratší dobu než předchozí způsob přípravy v mixéru, a je tak šetrnější ke cremě espressa. Protřepáním dosáhne barista během pěti vteřin podobně krémové konzistence jako u teplé verze nápojů. Vychutnejte si ledové kávy v rytmu letního šejkrování!
Twisty z křupavého máslového těsta jsou v Costě vyhledávaným zákuskem ke kávě v rámci výhodné ranní nabídky, a proto stále přicházíme s novými variacemi. Na maliny si ještě chvilku počkáme, ale malinovým twistem se na ně můžeme navnadit. Dejte si ho až do 11.00 hodin za speciální cenu ke své oblíbené kávě a přivolejte si tak pocit lehce nakyslé šťavnaté maliny na jazyku.
Než půjdete 20. června spát, nařiďte si budík na 34 minut po půlnoci. Až vás vzbudí, zaposlouchejte se do tmy. Je možné, že kromě tramvají, šumění stromů nebo nočního rychlíku nic neuslyšíte. Ale může se stát, že vám lehký závan větru přinese důležitou zprávu. Už je tady. Letošní léto.
Přes zimu jsme si zázvorem léčili nachlazení. Epidemie chřipek a angín pomalu končí a je načase vychutnat si exotickou lehce palčivou chuť zázvoru i v lákavější podobě. Třeba v pečivu z plundrového těsta spleteném do tvaru, kterému říkají Francouzi „tresse“, tedy „cop“. Zázvor se v náplni snoubí s meruňkami, které se pro vysoký obsah prospěšných látek nazývají někdy „ovocem zdraví“. Jejich typicky nakyslá chuť se skvěle doplňuje s exotickými tóny zázvoru a granulovaným cukrem, kterým je „cop“ na povrchu posypaný.
Kdo nechodil v dětství na borůvky? Plecháček do ruky, hlavní stanoviště u pařezu, kde se postupně shromažďovala kořist, dokud nebyli dospělí spokojení. Tři do hrnečku, dvě do pusy, mezitím si postavit domeček z mechu a klacíků. Žádná velká zábava, ale odměnou byl doma borůvkový koláč, palačinky s borůvkami, borůvky se zmrzlinou.
Tato káva je křehkým poslem jara. Zima ještě zalézá pod nehty, ale violky vonné, lidově nazývané fialky, odvážně zdvihají hlavičky k obloze. Sluší jim to ve vázičce, ale z jejich sušených kandovaných květů se připravují i sladkosti. Bonbonkům zvaným fialky, na kterých si pochutnávala zvláště starší generace, propadla například i císařovna Sisi.