Dokonalé sladění espressa a čokoládové chuťi s čerstvým krémovým mlékem

Ne, není to jen malé latte. Flat white znamená více kávy, méně mléka, to vše dohromady silnou a bohatou chuť určenou především kávovým milovníkům. Tento nápoj, který se rozšířil do ostatního světa z Austrálie a Nového Zélandu, se připravuje do šálku primo velikosti ze tří shotů kvalitního espressa, tedy 21 g čerstvě namleté kávové směsi Mocha Italia, extrahované 15 sekund a dolité teplým mlékem s jemnou pěnou, která vytvoří na povrchu sametově hladkou vrstvu bez bublinek.

Intenzivní chuť kávy mocha italia s čerstvým sametovým mlékem zdobené technikou latte art.

Také se trápíte s koblihami? Necháte se zlákat pocukrovanou krasavicí v pekařství, ale ať koušete, jak koušete, stále samé těsto a žádná marmeláda. A když se konečně uráčí ta trocha marmelády vykouknout z koblihy, skončí většinou na klopě saka.

Pralinkové cappucino s jemnou krémovou pěnou a čokoládovou vločkou na povrchu.

Vánoce a čokoláda patří k sobě. Od poloviny 19. století, kdy vyrobili Angličané první tabulku čokolády, zdomácněla u nás tato surovina natolik, že ji dnes považujeme za zcela běžnou. Ovšem ještě před dvěma sty let nahrazovalo v našich krajích vánoční cukrovinky, jak je známe dnes, především sušené ovoce. K jedné z nejrozšířenějších staročeských vánočních pochoutek patřila muzika, kaše ze sušeného ovoce s ořechy a strouhaným perníkem.

Zavřete oči a bez dlouhého rozmýšlení řekněte, co vám evokuje slovo Vánoce: stromeček, kapra, dárky, ano, i povinné příbuzenské návštěvy, vůni cukroví... a také chuť perníku, jehož výrobě se perníkáři v Českých zemích věnovali již od 14. století.

Kakaové boby se do Evropy dostaly až po objevení Ameriky, ale staří Aztékové a Mayové je používali již několik tisíc let před tím. Podle staré mexické legendy daroval kakaové boby lidem aztécký bůh Quetzalcoatl, a nápoj z nich vyrobený se proto označoval za božský. Aztécký král Montezuma údajně tolik věřil v afrodiziakální účinky čokolády, že každý den vypil padesát velkých šálků. Když přivezl Kryštof Kolumbus kakaové boby do Evropy, příliš se zde čokoládový nápoj neujal. Připravoval se totiž po aztécku s pepřem.

Zdvojnásobte perníkové potěšení a objednejte si k perníkovému latte perníkový muffin, nadýchaný bochánek s perníkovou náplní, na jehož karamelové polevě spočívá mladší bratříček perníkového panáčka.

Není nic lepšího, než když se můžete v předvánočním shonu a nekonečném maratonu při lovu dárků na chvíli zastavit, vydechnout a načerpat nové síly. Ideální pro takové zastaveníčko jsou kavárny Costa Coffee. Dejte si schůzku s přáteli, usaďte se do pohodlných a příjemných křesel a vychutnejte si některou z káv či dezertů.

Ačkoli je Británie často považována za zemi milovníků čaje, kavárny tu měly dlouhou historii. V 17. století jich bylo na ostrovech okolo tří tisíc a byly dokonce populárnější než krčmy. Na konci 18. století ale začala jejich obliba vadnout. A i Costa Coffee dokázala podnítit vášeň Britů pro dobrou kávu.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /data/costacoff/html/templates/costa/html/com_k2/blog/category.php on line 253

Novinky emailem?

Získejte novinky a informace o dění v našich kavárnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás