Profiterolky, kuličky z odpalovaného těsta s vanilkovým krémem, jsou samy o sobě lahůdkou, kterou zbožňují i vyhlášení gurmáni Francouzi. Ale co teprve, když se tyto nadýchané bochánky stanou součástí obzvláště povedeného vánočního dortu! ? Na tenkých vrstvičkách těsta proložených celými třešněmi a ovocným pyré spočívá vrstva šlehačky ukrývající profiterolky přelité potažené čokoládou a posypané plátky mandlí. Tenhle nadýchaný dort vás rozhodně neomrzí a možná nad ním i zapomenete na to, že jste měli v plánu umývat okna a leštit nábytek.

Harmonické propojení sladké a slané chuti je pro každého gurmána skutečným potěšením. Chuť našeho skvělého a tolik oblíbeného Cappuccina z 2 až 4 shotů espressa podle velikosti nápoje, mléka a jemné mléčné pěny je pozdviženo o úroveň výš sirupem ze slaného karamelu. A protože svátky jsou časem kouzel a překvapení, zdobí povrch nápoje prášek, kterému přezdíváme Costa Magic Dust, magický prach Costa. Zavřete oči, napijte se a něco si přejte.

Horká čokoláda doplněná ostružinovým sirupem, šlehačkou, třešňovou polevou a čokoládovými hoblinkami z pravé belgické čokolády navrch je nepřekonatelnou kombinací lehce natrpklé ostružinové chuti, sametové smetany a hřejivé čokolády.

Co zaručeně přivolá vánoční atmosféru? Nejsou to ani nablýskané výlohy obchodů, hlasité koledy v nákupních centrech ani reklamy vyskakující z prohlížeče. Jsou to nenápadná znamení, tiché zvuky a jemné vůně, které zaznamenáme, jenom když se ztišíme a zklidníme. Jako vůně anýzu, koriandru, fenyklu, skořice, muškátu či badyánu, která se line z kuchyně při pečení perníčků. Pro potěchu smyslů jsme pro vás nachystali hned dvě perníčkové dobroty. Můžete si vybrat, jestli se do ní zakousnete nebo si ji dáte ve stavu tekutém.

Je dávno sklizeno. Skleničky s marmeládami jsou pečlivě popsané a vyrovnané ve spíži, okurky zavařené, houby nasušené, zbylé ovoce zamražené. Nastal čas vychutnávat si plody léta a vzpomínat u toho na dlouhé procházky ve stínu lesa, koupání v rybníku a pozdní snídaně na zahradě.

Vybavujete si ten báječný pocit, když bez vašeho přičinění zavoní z kuchyně po ránu káva a čerstvé pečivo? Vaším jediným úkolem je přelouskat novinové titulky a neopařit se černou kávou. Ano, jsou to výjimečná rána, kterými začínají nevšední dny. V toku těch ostatních dnů je běžnější třikrát zakousnutá včerejší houska a hrnek vychladlého čaje.

Káva nebo čokoláda? S kávou Mocha už se nemusíte zdržovat rozhodováním. Do čerstvě připraveného espressa z kávové směsi Mocha Italia nalije barista rovnoměrně a z co nejmenší výšky kvalitní sametově jemnou horkou čokoládu a vše završí mléčnou pěnou. Ta by měla vytvořit na povrchu nápoje prstenec, který vám umožní vychutnat si hořkosladké spojení od prvního doušku. A v čem spočívá ten trik? Před tím, než barista nalije do šálku napěněnou čokoládu, poválí espresso po jeho vnitřní stěně, co napomůže k vytvoření kávové cremy kolem dokola povrchu Mochy.

Příznivci ochucených kávových nápojů jistě zajásají nad novinkou, kterou je Latte s příchutí karamelek. Základ každého Caffè latte (z italského »caffèlatte« , káva a mléko) tvoří mléko našlehané do mikropěny a kvalitní čerstvě extrahované espresso, a to jeden či dva shoty, v závislosti na tom, jakou velikost nápoje si zvolíte.

Slůvko „cool“ má mnoho významů. A mnoho je také momentů, kdy sáhnout po Cooleru. Ledové nápoje, ať už s kávou nebo bez, vás ochladí, uklidní, hodí do pohody, ale i roztančí a rozdovádí. Jsou střídmé, jako Coffee Coolery z espressa rozmixovaného s ledem a čerstvým mlékem, jsou rafinované, jako Fruit Coolery z prvotřídního ovocného džusu a ledové tříště, jsou mazlivě sametové, jako Creamy Coolery s vanilkou nebo malinami a bílou čokoládou.

Cukrové kroketky z odpalovaného těsta „chouquettes“ (vyslovujte „šuket“), které s oblibou snídají Francouzi, si nyní můžete dát i u nás. Kde se vzal název malých nadýchaných bochánků na jedno sousto? Odpalované těsto se francouzsky nazývá „pâte à choux“ (pâte = těsto, choux = kapusta, zelí), což lze přeložit jako „kapustičkové těsto“. Když popustíte uzdu fantazii, připomínají chouquettes po upečení skutečně malou kapustičku. Po zelenině ovšem rozhodně nechutnají, nýbrž se spolu s cukrovou posypkou sladce rozplynou na jazyku. V doprovodu oblíbené kávy u jedné rozhodně nezůstane.

Novinky emailem?

Získejte noviny a informace ohledně dění v našich kavárnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás