Napadlo vás někdy, proč mají americké koblížky uprostřed díru? Není to úsporné opatření. Zpočátku se připravovalo toto pečivo jako koule, která se smažila na oleji. Tvarem připomínalo ořech, který také zaznívá v původním názvu „doughnut“, tedy „ořech z těsta“. Díra, která přišla jako zlepšovák v polovině 19. století, vychytala mouchy prvních koblih, nepropečený střed. Jméno už ale koblížkům zůstalo.

Hruška je zdánlivě obyčejné ovoce. Ve správné kombinaci s dalšími ingrediencemi se však stává gurmánským zážitkem. Do našich zeměpisných šířek se pěstování hrušní dostalo mezi prvním až pátým stoletím našeho letopočtu, patrně spolu s příchodem Slovanů nebo díky římským legiím. Ve středověku dosáhla jejich obliba svého vrcholu ve Francii, kde bylo v dobách panování Ludvíků XIII. a XIV. známo na devět set odrůd hrušek.

Káva a popcorn? Lahodný sirup s příchutí popcornu je pro naše Caffè Latte jako stvořený. Lehký pražený tón popcornového sirupu se skvěle doplňuje s chutí karamelové omáčky. V lahodném kávovomléčném nápoji vyladěném na zimní notu si můžete vychutnat i několik nadýchaných zrnek karamelového popcornu usazených na šlehačkovém kopečku.

O svátcích je v kuchyni živo. Poctivé pečení vyžaduje hodně másla, smetany, kakaa, vajec a taky kapku rumu. Přesně takový je náš vánoční dort. Jemný čokoládový piškot proložený vrstvami máslového krému voní lákavě rumem. Zlatá čokoládová posypka na povrchu dortu připomíná, že je čas vybalit vánoční ozdoby a koupit svíčky na stromeček.

Horká čokoláda doplněná ostružinovým sirupem, šlehačkou, třešňovou polevou a čokoládovými hoblinkami z pravé belgické čokolády je nepřekonatelnou kombinací lehce natrpklé ostružinové chuti, sametové smetany a hřejivé čokolády.

Jeden až tři shoty espressa – podle velikosti nápoje – s našlehaným mlékem, sirupem s příchutí perníku a kopečkem šlehačky, ze kterého na sváteční shon shlíží malý perníkový panáček. Perníkové Caffè Latte přivolá kouzelnou vánoční atmosféru, i kdyby se sníh nedostavil.

O Vánocích se do pohádek zaposlouchají i dospělí. O statečném sněhulákovi, O stydlivém ptáčkovi, O neposlušném tučňákovi, O Mikulášovi, který zabloudil. Zpříjemněte si den a dejte si kávu s sebou v kelímku s pohádkovým motivem. Cestou si můžete vymýšlet příběhy ukryté v „pletených“ obrázcích jako od ovčí babičky.

Holdujete Cappuccinu? Nemáte rádi, když vám něco uniká? Nenechte si ujít ani naši novou snídaňovou nabídku. Dejte si k Roasted Almond Cappuccinu nebo ke kterékoliv jiné kávě křupavý Cappuccinový Croissant plný lahodné kávové náplně a můžete se ráno rozmazlovat za zvýhodněnou cenu.

Snídaňová nabídka platná do 11:00 se vztahuje na Cappuccinový Croissant a jakoukoliv kávu podle vašeho výběru.

Jak vycházejí z kávové typologie příznivci kávy typu Caffè Latte? Rádi prý pomáhají druhým, ale často přitom zanedbávají sami sebe. Vzali jsme to v potaz a vyšperkovali jsme Caffè Latte tak, aby s ním byli spokojení i ti největší požitkáři, kteří na sebe nikdy nezapomínají.

Sametový nápoj připravený z espressa a mléka našlehaného do mikropěny jsme doplnili sirupem s příchutí čokoládových brownies, navrch jsme posadili kopeček kávové šlehačky, kterou si připravujeme sami z espressa z kávové směsi Mocha Italia a smetany.

Dezert a mrkev? Že to nejde dohromady? Jde, a dokonce báječně. Mrkvový dort je populární především v Británii, kde patří mezi nejprodávanější druhy dezertů. První zaznamenaný recept ale pochází ze švýcarské kuchařské knihy z první poloviny 19. století.

Sladká mrkev se jako náhražka drahých sladidel používala již ve středověku. Během druhé světové války ji britská vláda doporučovala spolu s jinými ingrediencemi a šířila mezi obyvatele úsporné recepty, kromě jiných i recept na mrkvový dort. Jeho obliba se šířila, během šedesátých a sedmdesátých let se stal hitem i ve Spojených státech.

Můžete se setkat s různými variantami tohoto dezertu. Korpus může být uprostřed naplněný krémem ze sýru nebo je pouze potažený vrstvou krému na povrchu. Ve Švýcarsku zdobí mrkvový dort, kterému se podle mrkve říká Rüeblitorte, malé marcipánové mrkvičky. V žádném případě ale nesmí chybět hrozinky, skořice a samozřejmě mrkev.

Náš mrkvový dort obsahuje téměř třicet procent mrkve, která by v našem jídelníčku určitě neměla chybět. Obsahuje cenný antioxidant betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A, tolik prospěšný našemu zraku, sliznicím, kostem a krvetvorbě. Korpus mrkvového dortu je proložen několika vrstvami smetanového krému z tvarohu a jogurtu, kterým je bohatě potažený i povrch celého dortu. Díky vysokému obsahu mrkve a krému je zákusek krásně vláčný.

Novinky emailom?

Získejte novinky a informace o dění v našich kavárnnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás