Vybavujete si ten báječný pocit, když bez vašeho přičinění zavoní z kuchyně po ránu káva a čerstvé pečivo? Vaším jediným úkolem je přelouskat novinové titulky a neopařit se černou kávou. Ano, jsou to výjimečná rána, kterými začínají nevšední dny. V toku těch ostatních dnů je běžnější třikrát zakousnutá včerejší houska a hrnek vychladlého čaje.

Káva nebo čokoláda? S kávou Mocha už se nemusíte zdržovat rozhodováním. Do čerstvě připraveného espressa z kávové směsi Mocha Italia nalije barista rovnoměrně a z co nejmenší výšky kvalitní sametově jemnou horkou čokoládu a vše završí mléčnou pěnou. Ta by měla vytvořit na povrchu nápoje prstenec, který vám umožní vychutnat si hořkosladké spojení od prvního doušku. A v čem spočívá ten trik? Před tím, než barista nalije do šálku napěněnou čokoládu, poválí espresso po jeho vnitřní stěně, co napomůže k vytvoření kávové cremy kolem dokola povrchu Mochy.

Příznivci ochucených kávových nápojů jistě zajásají nad novinkou, kterou je Latte s příchutí karamelek. Základ každého Caffè latte (z italského »caffèlatte« , káva a mléko) tvoří mléko našlehané do mikropěny a kvalitní čerstvě extrahované espresso, a to jeden či dva shoty, v závislosti na tom, jakou velikost nápoje si zvolíte.

Slůvko „cool“ má mnoho významů. A mnoho je také momentů, kdy sáhnout po Cooleru. Ledové nápoje, ať už s kávou nebo bez, vás ochladí, uklidní, hodí do pohody, ale i roztančí a rozdovádí. Jsou střídmé, jako Coffee Coolery z espressa rozmixovaného s ledem a čerstvým mlékem, jsou rafinované, jako Fruit Coolery z prvotřídního ovocného džusu a ledové tříště, jsou mazlivě sametové, jako Creamy Coolery s vanilkou nebo malinami a bílou čokoládou.

Cukrové kroketky z odpalovaného těsta „chouquettes“ (vyslovujte „šuket“), které s oblibou snídají Francouzi, si nyní můžete dát i u nás. Kde se vzal název malých nadýchaných bochánků na jedno sousto? Odpalované těsto se francouzsky nazývá „pâte à choux“ (pâte = těsto, choux = kapusta, zelí), což lze přeložit jako „kapustičkové těsto“. Když popustíte uzdu fantazii, připomínají chouquettes po upečení skutečně malou kapustičku. Po zelenině ovšem rozhodně nechutnají, nýbrž se spolu s cukrovou posypkou sladce rozplynou na jazyku. V doprovodu oblíbené kávy u jedné rozhodně nezůstane.

Jahodové koktejly bývaly hvězdou mléčných barů. Čerstvé vychlazené mléko, jahody, jahodové pyré a navrch bohatá porce šlehačky. Vraťte se o půl století zpátky a usrkávejte pomalu brčkem náš Jahodový Milkshake.

Tenká vrstvička těsta, vydatná porce nízkotučného tvarohu a zakysané smetany se sladkými broskvemi na povrchu. Broskvový cheesecake je ideální letní moučník, který je plný ovoce, příjemně sladký a přitom lehký a svěží.

Vaše oblíbené kávové nápoje se převlékají do plavek. Ledová varianta Flat White připravená ze tří shotů kvalitního espressa nepřichází díky společnému šejkrování kávy a mléka o smetanové texturované mléko, které znáte z horké verze tohoto nápoje. V ledovém Classic Corto poskytují dva shoty kávy, extrahované pouhých pět vteřin, silnou chuť kávy osvěženou ledem a zjemněnou studeným mlékem, kterou si lze díky nižšímu obsahu kofeinu dopřát i navečer.

Dejte si během května a června jablkový koláč s karamelem nebo ledový zelený čaj s malinou a přispějte tak Nadaci Taťány Kuchařové Krása pomoci, která již od roku 2008 podporuje naše nejstarší spoluobčany v plnohodnotném životě v důstojných podmínkách jejich přirozeného prostředí. Více informací na www.krasapomoci.cz.  

Se vzrůstajícími venkovními teplotami narůstají i zásoby ledu v mrazáku. Led v limonádách, koktejlech, v obyčejné průzračné vodě i led za krkem je hrdinou teplých dní. Tak proč si ho nedat i do kávy? Nemusíte se vzdávat své porce kofeinu ani tehdy, když nemáte na horký nápoj ani pomyšlení.  

Novinky emailom?

Získejte novinky a informace o dění v našich kavárnnách

Costa ve světě

Šálek kávy si můžete vychutnat i v těchto 30 zemích:

Costa na webu

Sledujte nás